Doğal kokular, elde edildikleri malzemeye göre sınıflandırılıyor:

Çiçek kokuları: Manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal, limon ve yasemin en fazla kullanılan çiçeklerden.

En büyük koku ailesi. Taze ve neşeli aromalar şeklinde tanımlanırlar. Çiçekler, çiçek yaprakları, yağ ve tohumlarından elde edilir.

Meyve kokuları: Taze ve hafif kokulardır. Temel notaları bergamot, limon, portakal, mandalina, greyfurt, portakal çiçeğidir.

Genellikle çiçek ve şipre notaları eşlik eder. Taze ve hafiftirler.

Şipre kokular: Kuvvetli esansların karışımından oluşurlar, kalıcı ve zengin içeriklidirler.

-Temel notaları ağaç, meşe yosunu, misk ve patçulidir. Bunlara genellikle çiçek ve meyve notaları eşlik eder.

-Oryantal kokular: Ağır ve egzotiktir. Sıcak ve şehvet uyandırıcı esansların karışımı.

-Temel notaları misk, vanilya, amber, değerli ağaçlardır. Bunlara genellikle egzotik çiçek ve baharat notaları eşlik eder.